Velten&DeWith is NEN 4400-1 gecertificeerd en beschikt over het SNA keurmerk.

Generatie Z – wil een eigen bedrijf!

14 jan 2018

In 2018 barst de ‘war on talent’ los. Een nieuwe generatie betreedt de arbeidsmarkt. Nee, niet de millennials. Die zijn allang ingeburgerd en zelfs al op managementposities beland. We hebben het over Generatie Z. Nu in hun late tienerjaren, en dus volop in de oriëntatiefase. Ze werken naast school of hun studie, bijvoorbeeld als maaltijdbezorger en webcaremedewerker. De oudsten gaan nu voor het eerst fulltime aan de slag.

Over Gen Z’ers wordt gezegd dat ze nuchterder zijn dan millennials. Waar de millennials zijn opgevoed met ‘doe wat je leuk vindt’ en ‘jij kunt alles bereiken, als je er maar hard voor werkt’, zag Generatie Z familieleden ontslagen worden door de crisis. Dat doet iets met je mindset, laten diverse studies al zien. Deze generatie is iets conservatiever en hecht ook meer waarde aan salaris.

Daar waar millenials popsterren aanbaden, wil generatie Z juist een eigen bedrijf starten. Sommige ondernemers beginnen hun business al op de middelbare school. Die gaan ze echt niet opgeven voor een vaste baan. Werkgevers moeten zich voorbereiden op een generatie die náást hun eigen bedrijf nog een parttime-functie willen.